Wednesday 6 April 2011

RESEPI KEK KEJU yang senang gilerrrrrrrrrr

Saya ingin mengumumkan bahawasanya dengan sukacitanya saya ingin berkongsi resepi kek keju yang saya amalkan sehingga menjadi kegilaan rakan pejabat *perasan sedap*. Sebelum tu kredit untuk Anida Saleh sbb resepi ni die yg bg ketika zaman belajar dulu.ngeeeeeeee. masehhhhhhhhhhhh daaaaaaaaaaa!!

Mari kita mulakan dengan bahan-bahannya ye para penonton *bajet chef kt tv*

1.BISKUT DIGESTIVES 250G


2. KEJU PHILADELPHIA 

  
3.LEPAS SUSU ISTEMEWA


 4.KIUB NENAS


 5.SUS PEKAT MANIS *sorry xde pic,lupe.hehe*

6.GALETINE 2 BOTOL

7.RASPBERRY JEM

8.DAN YG PALING PENTING LOYANG U'OLLS HARUSLAH LOYANG YANG BOLEH DIBUKA  TEPINYA YE.

 

CARA MEMBIKIN. SILA FOKUS :  *kita mulakan dengan membikin tapaknya terlebih dahulu*
Pertama sekali sila hancurkan biskut sehingga lumat seperti gambarajah di bawah ye

 

Kemudian, ambil lebih kurang setengah dari lepa susu istimewa tadi cenggini ye


 ..kemudian panaskan atau cairkan lepa susu istimewa tersebut seperti ini ye



 Campurkan lepas susu yang cair tadi bersama biskut yang telah dihancurkan tadi sehingga menjadi begini



Setelah digaul rata, sila tuangkan campuran biskut tadi ke dalam loyang u'olls k


Seterusnya u'olls ratakan biskut tadi sehingga rata ke dalam loyang mcm kt bwh ni ye.



*Kini tiba masanya membikin badan kek keju* erk

 Sila campurkan kiub nenas 1 tin tadi (diingatkan supaya membuang air nenas terlebih dahulu,kte pkai kiubnya sahaja)  dengan susu pekat manis setengah tin, dan keju philadelphia ke dalam mesin pengisar u'olls.


Bila dah campurkan ketiga-tiga bahan tadi ape lagi? tak gheti-gheti nak tekan suis tu bg hancuq semua tu.

Lepas dah hancur lebur, biarkan seketika. Eh cop!! Lepas dah kisar tu kan, cube u'olls rase dulu manis ke idak. Kalau rasa nak manis lagi tambah la susu.Kalau rasa just nice, biarkan seketika.

Langkah seterusnya, hamekkk galetine yg 2 botol tadi letak dalam gelas ye dan tuang air panas yang leh buat kulit anda melecur tu ke dalam gelas tadi. Tuang sampai nak penuh gelas tu pastu bancuh galetine dgn air panas tu sampai sebati. Kena gaul laju-laju sebab nanti galetine tu cepat keras dan berketul.


Lepas dah gaul galetine tu terus tuang dalam mesin pengisar yg ade campuran kiub nenas,susu pekat & keju yg hancur tadi. Macam kt bwh ni ye u'olls,


Kemudian sambung balik mengisar untuk menyebatikan bahan2 campuran tersebut. 
Kalau rasa dah sebati campuran tadi, terus tuangkan ke dalam loyang yang berisi tapak biskut yang hancur tadi 


Pastu masih tidak lengkap ye u'olls. Boleh je kalau nak kosong cenggini, tapi mcm tak meriah la pulop kek u'olls  nanti. Mcm tengok kek bogel je bile kosong cenggini kan


Sehubungan dengan itu boleh lah u'olls menayangkan kretiviti u'olls dengan menghiasi kek keju u'olls. 
Macam yg saya buat ni adalah hiasan paling malas.hehehe
Dengan hanya menaburi beras cokelat (chocolate rice) di permukaan kek 



Kemudian saya letak jem respberry atas kek tu.
U'olls leh pilih nak letak jem ape yg u'olls suke mcm peach ke,strawberry ke,blueberry ke, duyan pun boley ;p 
Kalau rase nak hias dengan cocktail mcm Waney buat pun boley..


Saya pilih respberry sbb rasa masam manis, jadi kalau makan dengan kek ni takdelah rase muak keju sangat :p
Bila dah siap hias kek u'olls, terus masukkan ke dalam peti sejuk u'olls k.
Sejam je dah sejuk n pejal.
Kalau nak hidangkan dan makan, sila keluarkan dari peti sejuk u'olls sejam sblm mkn atau setengah jam.
Baru rasa kek u'olls nyummmehhhhh! :)


TADAAAAAAAAAAAA
Ni sebahagian daripada kek keju yang saya hasilkan dengan gigihnya :)






 

MAKA DENGAN ITU SAYA UCAPKAN SELAMAT MENCUBA DENGAN JAYANYA KEPADA U'OLLS!! (^_^)






3 comments:

  1. u did a good job beb...!!!!!!!!!! i likeee.... ha ha

    ReplyDelete
  2. gud job sayam!!!! tq..

    ReplyDelete
  3. akhirnye dpt gak den resepi!!

    ReplyDelete